FTP servisi

FTP

Fajl servisi u nekom obliku postoje od kada postoji i Internet. Osnovni servis za prenos fajlova nosi ime kao i već pomenuti protokol – FTP. Kod njega se putem korisničkog imena i šifre pristupa serveru sa koga je moguće učitati, snimiti ili obrisati fajlove. Danas se ovaj servis najviše koristi za održavanje fajlova na web sajtovima.

Besplatni FTP klijent WinSCP (winscp.net)

Web čitači omogućuju pristup FTP servisu (preuzimanje fajlova), ali ako želimo da u potpunosti koristimo ovaj servis (rad sa direktorijumima, upload, prebacivanje, brisanje fajlova kao i promena naziva), biće nam potrebna posebna aplikacija. Srećom, sasvim dobar FTP softver je beslatan – Filezilla pod Linuxom, WinSCP na Windows platformi, a i mnogi fajl menadžeri (npr. Total Commander) objedinjuju i FTP klijent.

Razmena i hosting fajlova preko Weba

Naprednija i komercijalnija verzija su moderni servisi za razmenu (sharing) fajlova, od kojih su samo neki Keep2Share (k2s.cc), Uploaded (uploaded.net), RapidGator (rapidgator.net) itd. Ovi servisi ne omogućavaju pretragu fajlova – pristup je omogućen samo ako dobijemo tačan link do fajla. Linkovi se obično razmenjuju putem chat-a ili na forumima.

File sharing servisi Keep2Share i Uploaded

Ovi servisi su često na udaru tužbi po osnovu piraterije, pošto se uglavnom koriste za deljenje piratizovanih filmova, serija i publikacija. Sami servisi kao takvi nisu nelegalni, ali fajlovi koji se dele bez dozvole vlasnika jesu. čim servisi dobiju zahtev od imaoca autorskih prava, moraju odmah da uklone sporni fajl.

Fajl hosting je sličan servis, ali prvenstveno namenjen čuvanju fajlova u oblaku. Prednost korišćenja ovih servisa je što možemo sačuvati svoje fajlove ili im pristupiti putem Interneta gde god da se nalazimo.

Od ovakvih servisa se traže brzina, kapacitet i mogućnost enkripcije falova. Fajl hosting servisi obično razvijaju i desktop i mobilne aplikacije kojima se olakšava pristup fajlovima.

Neki od najpoznatijih su DropBox (dropbox.com), Copy (copy.com) i Mega (mega.co.nz)

File hosting servis Copy

P2P razmena fajlova

Konačno, fajlovi se mogu razmenjivati i putem nekog P2P (peer-to-peer) protokola koji su razvijeni radi prenosa velike količine podataka, tako da se serveri ne opterećuju. Najpoznatiji je svakako BitTorrent protokol, a neko verme je značajan bio i eDonkey.

Ideja je da se korisnici povezuju međusobno preko P2P mreže – kada se fajl preuzima, ne preuzima se samo sa jednog mesta, već u delovima od velikog broja korisnika koji ga imaju (istovremeno i naš računar služi da prosleđuje delove fajla svim drugim korisnicima). Na ovaj način se mogu ostvariti velike brzine prenosa, a ne postoji opterećenje servera.

Da bismo došli do nekog fajla BitTorrent protokolom, potreban nam je poseban torrent fajl koji sadrži informacije o tom fajlu. Kada taj fajl učitamo u torrent klijent, započinje proces preuzimanja fajla. Torrent klijenti su posebne (najčešće besplatne) aplikacije koje služe za povezivanje korisnika u P2P mrežu i razmenu fajlova. Najkorišćeniji na Windows-u je svakako µTorrent (utorrent.com), dok Linux i Mac korisnici obično koriste Transmission. Za moderne web čitače postoje i dodaci koji funkcionišu kao torrent klijenti.

Torrent klijent Tixati 1.86 (tixati.com) nije ni najpoznatiji, ni najkorišćeniji, ali je potpuno besplatan, bez reklama i jednostavan za upotrebu

Ove fajlove relativno lako pronalazimo na Internetu – pojedini proizvođači umesto klasičnog downloada radije nude torrent fajlove (npr. linux distribucije). Posebni sajtovi koji su posvećeni hostovanju i pretrazi torrenta nazivaju se torrent trackeri. Najpoznatiji su The Pirate Bay (thepiratebay.se), KickAss Torrents (kickass.to) i sl. Neki trackeri su posvećeni samo jednoj oblasti (film, muzika, knjige), ali većina su opšteg tipa. Danas nam čak nije potreban ni torrent fajl, već prenos započinjemo klikom na poseban magnet link koji direktno iz web čitača prosleđuje podatke o fajlu u naš torrent klijent.

Torrent trackeri The Pirate Bay i KickAss Torrents

Torrent trackeri su ozloglašeni kao mesta koja podržavaju pirateriju, pošto se velika većina fajlova razmenjuje nelegalno. Pošto se ovim putem ostvaruje veliki piratski promet, trackeri i njihovi hosting provajderi su obično na meti velikih filmskih i muzičkih izdavača. Na trackere se vrše hakerski napadi, vrši se opstrukcija postavljanjem lažnih torrenta (koji često vode do zaraženih fajlova), vrši se pritisak da se uklone torrenti iz pretrage na osnovu DMCA zahteva i konačno, dolazi do zaplene servera i hapšenja. Kao najveći i najpoznatiji tracker, PirateBay je više nego svi ostali bio žrtva ovakvih aktivnosti.

Sledeća lekcija

Оставите одговор